Fast eller avtagbar tannproteser – Budapest, Ungarn

I odontologien brukes proteser (gebiss) til å erstatte manglende tenner for å gjenopprette riktig tygging, tannkjøttsbeskyttelse, forbedret tale og utseende. Protesene kan være faste eller avtagbare. Proteser festet til implantater kalles implantatbårede eller implantatbeholdene proteser. Vanlige proteser hviler ikke på implantatene, i stedet hviler de direkte på tannkjøttet. Fjernbare tannproteser kan være delvis eller fullstendig avtagbare.

De fleksible flyttbare delprotesene (Removable Partial Dentures) brukes for midlertidig, men noen ganger som permanent erstatning av manglende tenner som gir et behagelig og vellykket alternativ til tradisjonelle delproteser.

Implantatbårede proteser anvendes når pasientene har mistet tennene sine, men de har nok bentetthet i kjeven for å støtte tannimplantater og er vanligvis laget for underkjeven, hovedsakelig fordi vanlige proteser er mindre stabile når den plasseres på underkjeven. Implantatbårede proteser kan også brukes for overkjeven.

Når pasientene bestemmer seg for enten avtagbare proteser eller faste proteser er det alltid en god idé å analysere fordelene og ulempene ved begge typer proteser.

Implantatbehandling i utlandetEn viktig fordel med avtagbare tannproteser er at de kan fjernes hjemme når de ikke brukes og kan rengjøres grundig hvis maten blir sittende fast under protesen, noe som kan forhindre betennelse av tannkjøttet.

Avtagbare tannproteser er lettere å justere om nødvendig, og er mye billigere enn faste proteser. Lenge var avtagbare helproteser det beste tannlegene kunne tilby i form av tannproteser. Faste proteser ble opprettet som et svar på noen av ulempene som man kan oppleve med avtagbare proteser.

Noen av ulempene med avtagbare tannproteser omfatter:

  • Akselerasjon av bentap: akselerert bentap oppstår på grunn av de trykkfjernbare tannprotesene som er satt på benstrukturen som tidligere holdt tennene på plass.
  • Ustabilitet: grunnet ustabiliteten med avtagbare proteser i munnen, blir pasientene ofte tvunget til å gjøre visse kompromisser, som å være varsomme med å tygge hard mat, limbruk for å sikre protesene.
  • Ubehag: avtagbare proteser kan være løse, noe som kan føre til ubehag og påvirke av tale.
  • Behov for utskifting: på grunn av bentap og slitasje over tid, kan faste proteser miste formen og må kanskje byttes ut.

Faste proteser er foretrukket over avtagbare proteser av mange pasienter hovedsakelig fordi faste proteser føles mer komfortable. Grunnet utmerket stabilitet kan faste tannproteser forhindre bentap og gjenopprette et naturlig smil og funksjon. Faste proteser forbedre evnen til å tygge mat, de føles mer som naturlige tenner, og de er mindre sannsynlige for å bli skadet over tid. Siden implantatene holdes sikkert på plass, er det ikke nødvendig å bruke lim med faste proteser og du kan glemme pinlige uhell som kan oppstå med avtagbare proteser. Pasienter med faste proteser har rapportert en betydelig forbedring i livskvalitet. I tillegg er ansiktsutseende normalisert og leppestøtte blir gjenopprettet. Faste proteser har dog noen ulemper:

  • Fordi faste tannproteser ikke kan fjernes er de utsatt for inflammasjon og andre orale problemer (f.eks. implantatsvikt)
  • økte kostnader i forhold til fjernbare tannproteser

Det er klart fra den sammenligningen ovenfor mellom faste og avtagbare proteser at faste proteser faktisk er den beste typen. For et komplett gebissarbeid så må du ta kontakt med en tannlege som spesialiserer seg i denne typen arbeid.

Billige tannproteser, gebiss i utlandet: Budapest, Ungarn