Den ungarske tannpleieturismens skjebne, Post-Brexit

Ungarn, det mest populære reisemålet for helseturismeEtter folkeavstemningen i 2016 har Storbritannias avgjørelse om å forlate EU etterlatt mange ubesvarte spørsmål, og har gitt opphav til en generell uro i sentraleuropeiske land som Ungarn, som lenge har vært et hotspot for briter som søker tannpleietjenester eller estetisk kirurgiske tjenester.

Tannpleieturisme er en av industriene som muligens kan falle litt av etter Brexit, men representanter for denne industrien er sikre på at britiske pasienter vil fortsatt søke medisinsk hjelp i Ungarn, og at Brexit sannsynligvis ikke vil påvirke Ungarns posisjon som det europeiske helsesenteret.

Ungarn, det mest populære reisemålet for helseturisme

I 2008 ble Ungarn kronet som det mest populære reisemålet for tannhelseturisme og de har tviholdt på denne posisjonen. Med over 300 tannhelseklinikker og over 3000 tannhelsespesialister som er aktivt involvert i tannhelseturismen, så greier Ungarn å tiltrekke seg over 70,000 pasienter hvert år som bruker i overkant av 80 milliarder forinter. Ifølge eksperter så oppgjør dette nummeret rundt 90% av omsetningen fra samtlige sektorer med medisinsk turisme.

Tannhelseutstyr og materialer som brukes i behandlingsprosessen møter alle vesteuropeiske standarder, og noen klinikker overgår til og med denne standarden samtidig som de tilbyr rimelige reisepakker for tannlegetjenester, og noen ganger vil behandlingskostnadene dekke oppholdet også. Rimelige priser og supermoderne klinikker er de fremste grunnene hvorfor utlendinger velger å reise til Ungarn for tannpleietjenester i stedet for å velge lokale tannleger.

Tannpleiepasienter reiser til Ungarn fra andre europeiske land som Norge, Sveits, Storbritannia, Irland og mange pasienter også fra naboland som Østerrike.

De fleste pasienter velger å reise til Ungarn med billigfly med stoppested i Budapest der de sjekker inn på fire- eller fem-stjerners hotell og blir ofte værende så lenge som to uker siden de også får besøkt noen av Ungarns mest kjente attraksjoner, og derfor kan man kombinere helsetjenester med en velfortjent ferie.

De fleste pasienter som skrider inn dørene våre velger ofte tannimplantatskirurgi. Dette tallet er oppimot 40%. Andre pasienter velger ungarske klinikker for andre grunner også, som broer, kroner eller rotfyllinger eller tannbleking. Når det gjelder aldersgrupper så er de fleste mellom 40 og 50, og over halvparten er kvinner.

Ungars utsikter for helseturismen post-Brexit

Selv om britene utgjør en stor andel av utenlandske pasienter som velger Ungarn hvert år for tannpleietjenester så er det ikke bare briter som er pasienter. Det er faktisk et voksende antall med nordmenn og sveitsere som velger å reise til Ungarn hvert år for diverse tannpleietjenester.

Selv om Storbritannia forlater EU så er det lite trolig at dette kommer til å stoppe briter i å reise til ungarske klinikker på samme måte som det ikke har stoppet nordmenn og sveitsere.

Helseturismen er spådd til å bli en ledende økonomisk sektor i Ungarn innen 2023, og Ungarn er definitivt klar til å møte denne utfordringen.